18.3.2016 Fr33 MHZ Mutanttikieltä Electro Poetry Night

Banner_fr33Pe 18.3.2016 19:00
Caisa
Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14,
Helsinki
Vapaa pääsy / Gratis inträde / Free entrance

[suomeksi] Fr33 MHZ Mutanttikieltä Electro Poetry Night

Yhä ajankohtaisemmat aiheet vapaudesta ja ihmisoikeuksista ovat keskiössä FR33MHZ ja Mutanttikieltä –projektien yhdistyessä Caisan Elektro-Poetry -illassa.  

Politiikan, talouden ja humanitaarisen tilanteen muutokset ja kriisit ajavat ihmisiä äärirajoille niin Suomessa kuin muuallakin. Viha, väkivalta ja ääriliikket eivät saa voittaa, vaan meidän on pysyttävä yhtenäisinä! Tässä kieli voi olla paras liittolaisemme. FR33MHZ – Mutanttikieltä tuo esiin eri Pohjoismaissa asuvia, omilla kielilllään kirjoittavia trans-kulttuurisia runoilijoita ja kirjailijoita Bangladeshista, Norjasta, Palestiinasta, Saamenmaalta, Ruotsista, Uzbekistanista, Suomesta, Irakista, Italiasta ja Islannista.

FR33MHZ on projekti, jonka David Kozma ja Romulus Chiciuc loivat 2012 European Theatre Collective -ryhmässä. He käyttävät radiosignaalia työkaluna, jolla osoitetaan kunniaa sananvapaudelle ja yhdistetään ihmisiä toisiinsa.

MUTANTTIKIELTÄ on Sivuvalo- hankkeen 2015 käynnistynyt kokeellisten kielitapahtumien ohjelma. Se tuo esille disaporassa elävien kirjailijoille keskeisen, kääntämisen problematiikan: oikeuden tulla kuulluksi, oikeuden tulla luetuksi. Mikä on tulevien vuosikymmenien kirjallisuutta, ja millä kielillä se kirjoitetaan? Mutanttikieltä tuo näitä kysymyksiä esiin kansainvälisten kirjoittajien multimedia-runoilloissa, akateemisissa keskusteluissa, näyttelyissä ja dokumenttielokuvissa.

Tapahtuman ohjaaja David Kozma syntyi kommunistisessa Romaniassa, jossa Radio Free Europe oli oikean tiedon ainoa lähde. Ihmisten tiedonjano uhmasi kaikkia kieltoja, ja lähes jokainen kuunteli kiellettyä asemaa riskeistä huolimatta. ”Vuosien jälkeen olen huomannut, että totuutta ei voi piilottaa. Se löytää aina tiensä ihmisten korviin. Mitä enemmän sitä yritetään tukahduttaa, sitä vahvemmaksi se kasvaa,” Kozma muistuttaa.

Yhteistuotannossa Kulttuurikeskus Caisa, Sivuvalo-hanke, European Theatre Collective, Suomen Kirjailijaliitto ja r.y, Finlands svenska författareförening.

Saavutettavuus: http://www.caisa.fi/yhteystiedot/esteettomyys

 

[in English] Fr33 MHZ Mutanttikieltä Electro Poetry Night

The right to be listened, the right to be read… The mutation of language is also a path between disciplines, a path that looks for a different way of understanding. Perhaps all this hindrances in language are hiding an underlying problem in equality; equal understanding and equal rights.

Mutanttikieltä is a Multimedia Poetry Night focused on transcultural and multilingual poets and writers living in Nordic countries and writing in their mother tongue.

Mutanttikieltä will take place after “Kirjallisuus ilman rajoja”  /” Literature without borders” seminar which objective is to discuss on the situation and rights of writers and poets who do not write in Nordic dominant languages.

Invited poets and writers:

Manal Al-Sheikh (IQ/NO)
Anisur Rahman (BD/SE)
Mazen Maarouf (PS/IS)
Diana Mistera (IT/FI)
Hamdam Zakirov (UZ/FI
Inger-Mari Aikio (FI)
Harri Hertell (FI)
Bosse Hellsten (FI)

Direction: David Kozma (RO/FI)
Music: Romulus Chiciuc (RO/FI)

Organizers: Sivuvalo, EtcCaisaSuomen Kirjailijaliitto r.yFinlands svenska författareförening.

Accessibility: http://www.caisa.fi/yhteystiedot/esteettomyys